Uppdaterat 2021.10.14

Fredag den 15 oktober öppnar vi vår anläggning igen. Hästar som inte är uppstallade på ridskolan är välkomna att använda ridhusen och ridbanan. De som har hästar uppstallade på ridskolan kan åka iväg på träning och tävling.

 

Tidigare inlägg på denna plats:
En häst på ridskolan har konstaterats smittad med Ekvint Herpesvirus typ 1. Detta innebär att anläggningen stängs för hästar som inte är uppstallade här. Detta gäller båda ridhusen samt utebanan. Detta gäller till en början i tre veckor från och med idag den 24 september. Vi kommer uppdatera informationen här om smittläget förändras.

Ridskoleverksamheten är igång som vanligt men vi påminner om vikten av att alltid byta kläder och sanera din utrustning om du vistas i olika stall.

Hästen har bara haft milda symptom, mår bra och har inte uppvisat några neurologiska symptom. Hästen har flyttats från ridskolan till ett isoleringsstall.
29 september: Hästen mår fortsatt bra, inga andra hästar har uppvisat symptom på att vara smittade.
1 oktober: Hästen har nu varit symptomfri i en vecka och mår bra. Inga andra hästar har uppvisat symptom på att vara smittade.
4 oktober: Inget nytt att rapportera.
8 oktober: Fortsatt lugnt läge, inga andra hästar än den första som visat symptom.
11 oktober: Fortfarande bara en häst som visat symptom. Ridhusen/ridbanan fortsatt stängda för hästar som ej är uppstallade på ridskolan. Information om när vi kan öppna kommer finnas här när vi vet.

Vistas du i olika stall eller lösdrifter?
I hästarnas värld finns det flera olika virus, bakterier och svampsporer som orsakar smittsamma sjukdomar hos häst, i vissa fall mycket allvarliga sjukdomar. Hästar kan vara smittsamma utan att ha symptom och vi människor kan bära med oss smittan mellan olika hästuppsättningar. Om man vistas i olika stall eller lösdrifter är det därför viktigt att tvätta sig och byta kläder mellan stallen/lösdrifterna. Det gäller även om man varit i ett annat stall bara en liten stund…

Följande gäller alltid men är särskilt viktigt nu:

  • Byt kläder och skor om du vistats i olika stall.
  • Tvätta kläder och utrustning i 60 grader.
  • Tvätta händerna med tvål och handsprit.
  • Gör rent hjälm, skor och väst med Virkon om du vistas i olika stall.
  • Använd olika handskar i olika stall.
  • Det bästa är att ha olika uppsättningar utrustning för olika stall.